marți, 6 mai 2008

Astrologia in Dacia


ASTROLOGIA IN DACIA
Dacii, departe de a fi un popor barbar si neinstruit, au fost un popor cu o culturã si o spiritualitate deosebitã, cu informatii precise în multe domenii, inclusiv legate de mersul si influenta astrelor.
Astãzi se cunoaste cã dacii aveau cunostinte astronomice foarte avansate: de exemplu, anul dacic totaliza 365,242197 zile, pe când anul astronomic modern a fost calculat la 365,242198 zile, astfel precizia calculului dacic era uimitor de exactã pentru vremea respectivã (de cinci ori mai precis decât calendarul iulian folosit de romani).
.
.
Zamolxis, eroul si zeul civilizator


Cele mai vechi relatãri despre cunoasterea si practica astrologiei în Dacia se referã la Zamolxis, miticul om-zeu, care, potrivit lui Herodot nu a fost sclavul lui Pitagora, ci a fost predecesor al acestuia: „Cred totusi cã acesta a trãit mult înainte de Pitagora.” (Herodot, Istorii ,IV,96), iar Pitagora se stie cã a trãit aproximativ între anii 580 - 500 î.e.n.

Iatã ce informatii aflãm despre Zamolxis de la Strabon (63 î.e.n.-19 e.n.):

„Astfel se spune cã un oarecare get, numit Zamolxe, a fost sclavul lui Pitagora. De la filosof a obtinut oarecare informatii despre fenomenele ceresti, în timpul peregrinãrii sale in Egipt. Întors în patrie, Zamolxe a dobândit respectul cârmuitorilor si pe cel al poporului, ca tãlmacitor al fenomenelor ceresti. În cele din urmã a izbutit sa-l convingã pe rege sã si-l facã asociat, ca pe un om ce avea însusirea de a dezvãlui vointa zeilor.” (Strabon, Geografia,VII ,3,5)

Alte referinte despre daci ca si cunoscãtori ai stelelor întâlnim si la Iordanes.

Iordanes (sec. VI e.n.), istoric al gotilor, atrage atentia cã geto-dacii, în timpul regelui Burebista si al marelui preot Deceneu, au deprins reguli de viatã spiritualã si învãtãturi avansate: "Getii îl ascultau în toate si fiindcã erau înzestrati cu o inteligentã naturalã, îi învãta aproape toatã filozofia... morala... instruindu-i în fizicã, el îi îndruma sã trãiascã conform naturii sub domnia propriilor legi (legile belagine)... îi învãtã logica si reusi sã-i facã abili în gândire si superiori altor popoare... îi învãtã sã observe cele 12 semne ale zodiacului si cursul planetelor si toatã astronomia. El le explicã cum creste si descreste fata lunii si le arãtã cu cât globul încins al Soarelui depãseste în mãrime planeta noastrã terestrã si le explicã numele a 346 de stele."

"Vezi ce mare plãcere, ca niste oameni prea viteji sã se îndeletniceascã cu doctrinele filosofice, când mai aveau putintel timp liber dupã lupte. Putem vedea pe unul cercetând pozitia cerului, pe altul însusirile ierburilor si ale fructelor, pe acesta studiind descresterea si scãderea lunii, pe celãlalt observând eclipsele soarelui si cum, prin rotatia cerului, (astrele) care se grãbesc sã atingã regiunea orientalã sunt duse dupa o regulã prestabilitã".

Hestia / Vesta - zeita

Diodor din Sicilia afirmã: "Zamolxe pretindea cã lui îi dãduse legile Hestia".

Este vorba despre legile belagine (legile frumoase), un cod moral si spiritual de viatã de care amintesc multi autori antici, care astãzi este însã necunoscut. Este posibil ca si informatiile spirituale si stiintifice, inclusiv astronomice/astrologice, sã aibã aceeasi sursã: comunicarea cu zeita Hestia sau cu alte entitãti spirituale. Sunt istorici astãzi care considerã cã Hestia ar fi fost o persoanã realã, o conducãtoare politicã si/sau religioasã din epoca neolitcã a matriarhatului, zeificatã de cãtre daci dupã moartea ei. La romani, zeita Hestia era veneratã sub numele de Vesta.
În astrologie existã un asteroid cu acest nume, Vesta, care are semnificatia „pãstrãtoarea flãcãrii”, a adevãrului si a altor valori spirituale si culturale naturale, având puteri transformatoare si creatoare (sexuale). Vesta este de o importantã specialã pentru cei care au o simtul unei misiuni sau unui scop în viatã, creând mediul prielnic pentru împlinirea acesteia.
Zamolxis are ca si corespondent astrologic pe Saturn, acest lucru derivând atât din etimologia cuvântului (zal=zeu, mox=mos, bãtrân), cât si din filosofia de viatã simplã si naturalã, asceticã uneori, pe care a predat-o getodacilor.
O confirmare a acestei legãturi spirituale initiatice între Zamolxis si Vesta (Hestia) o gãsim în astrograma natalã a României, care este reprezentativã pentru poporul român, trecutul si viitorul lui. (5 februarie 1859, ora localã 2:42 PM, Bucuresti).

În tema natalã a României, Saturn este retrograd (corespunzând inaccesibilitãtii lui Zamolxis, disparitiei lui dintre geti pentru trei ani si reaparitia lui bruscã dupã aceea) situat în casa II a valorilor materiale si spirituale. Zamolxis fiind considerat cel care a pus bazele filosofiei si stilului de viatã al poporului român, a valorilor lui, care se pãstreazã nealterate pânã în zilele noastre (fapt sprijinit astrologic de receptia mutualã între Saturn -Zamolxis- si Soare -poporul român: Saturn în domiciliul Soarelui, în Leu, Soarele în domiciliul lui Saturn, Vãrsãtorul).

Vesta în tema natalã a României este situatã în opozitie EXACTÃ cu Saturn (cu un orb de numai 8 minute, în plus fiind si aplicantã), în semnul altruist si dezinteresat al Vãrsãtorului, în casa VIII, accentuându-se aceastã axã a sistemului de valori (casele II – VIII).
Aceastã legãturã atât de strânsã dintre Saturn si Vesta, poate fi consideratã o mãrturie astrologicã în favoarea afirmatiei lui Diodor din Sicilia despre legile pe care Hestia le-a dat lui Zamolxe spre a fi împãrtãsite oamenilor, ca ei sã trãiascã mai bine si mai corect.


Articol scris de Radu Moisoiu webmaster http://astral.idilis.ro/