luni, 19 octombrie 2009
Cetatea Sarmizegetusa, regat devastat de nepasare si cautatori de aur - PROTV
Corespondentul Stirilor Pro Tv, Alex Dima, prezinta in cadrul emisiunii Romania, te iubesc!, difuzata de Pro Tv duminica, 18 octombrie, de la ora 18:00, o ancheta despre situatia actuala a cetatii Sarmizegetusa, monument incadrat in patrimoniul UNESCO, si despre celebrele bratari dacice, furate si recuperate ulterior de statul roman, cum altfel decat pe bani grei.
Cei care se incapataneaza sa ajunga pana la Sarmizegetusa, in Muntii Orastiei, pe un drum care, desi a costat fabuloasa suma de 78 de miliarde de lei vechi, a fost rupt imediat de ape, constata ca locul zace in paragina. Indicatoarele pana la cetate, pliantele informative, ghizii sau orice alt detaliu ce tine de prezentarea civilizata a unui astfel de loc, de o inestimabila valoare istorica, lipsesc cu desavarsire.
Statul si-a luat mana de pe leaganul civilizatiei dacice si nici o autoritate a acestuia nu are grija ca acest loc sa fie amenajat, reconstruit si valorificat. Asa cum numai pe aceste meleaguri se intampla, responsabilitatea este pasata de la un om la altul, pana la cel mai inalt nivel cu putinta.
Pana la urma insa, legislatia proasta, stufoasa si incompleta, la care s-au adaugat autoritatiele nepasatoare si incompetente au facut ca acest loc sa fie al nimanui. Dar, cum se intampla mai de fiecare data, nu lipsesc cei care au de castigat de pe urma faptului ca acest loc este neadministrat si nepazit: cautatorii de aur, care misuna nestingheriti prin zona.
In ultimii ani, Muntii Orastiei au fost scormoniti cu simt de raspundere si sute de kilograme de aur, cosoni si podoabe au fost vandute peste granita.
Alex Dima a obtinut in premiera un interviu cu Florin Rambetea, zis si „Bratara”, cautatorul de aur care a descoperit cele zece bratari dacice in 2000 si care acum se teme pentru viata lui. Acesta s-a lasat cu greu convins sa povesteasca despre anul 2000 cind a fost angajat de doi camatari din Deva pentru a-i ajuta sa sape in munti si sa gaseasca aur, precum si despre momentul descoperirii pretioaselor podoabe, care i-a schimbat viata pentru totdeauna, in rau insa.
Bratarile au intrat pe piata neagra, iar in clipa in care au fost descoperite, statul roman a cheltuit sute de mii de euro pentru a le recupera. Insa si aceasta poveste are ceva cusut cu ata alba, pentru ca exista voci care ridica semne de intrebare despre autenticitatea lor.
Cei care le-au analizat si care au semnat expertiza sustin autenticitatea lor, in timp ce un bijutier afirma cu sinceritate ca „daca stii compozitia, se pot face simplu” si ca „baietii destepti fac asta”. O poveste dureroasa despre o cetate care candva era inima unui regat si despre sumele fabuloase cheltuite de statul roman pentru a recupera ceva ce poate fi un veritabil fals, duminica, la Romania, te iubesc!, intr-o investigatie realizata de Alex Dima.
Sursa ... http://stirileprotv.ro/stiri/romania-te-iubesc/cetatea-sarmisegetusa-regat-devastat-de-nepasare-si-cautatori-de-aur.html